goudoever.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Mooie uitspraken:
Geld maakt niet gelukkig, dromen realiseren wel
 
Face your fears and live your dreams
Helsinki - 2

Uiteraard had ik een gids gekocht van Helsinki en me goed voorbereid en ingelezen en ik had dan ook een indrukwekkende lijst met dingen die ik graag wilde zien. Ik was er 3 volle dagen en was bang dat we die lijst van mij met geen mogelijkheid af zouden krijgen, maar Helsinki was iets compacter dan ik had verwacht en alles was op loopafstand van elkaar dus eigenlijk hadden we bijna alle bezienswaardigheden de eerste dag al gedaan…..

In Finland is alles net zo (goed!?) geregeld als in Nederland, alleen van de taal is weinig te maken en niet overal staat Engels aangegeven. Het is alleen ongelooflijk duur, ja ook voor onze begrippen. Ik vertelde in mijn vorige blog dat Piia een eenkamer appartement heeft (dus geen slaapkamer heeft!!) van 30 m2 in een buitenwijk van Helsinki en daar betaalt ze dus ruim 700 euro per maand voor!!! Ik vermoed dat een appartement van die grootte in het centrum gewoon het dubbele kost. Het was zonder twijfel een luxe appartement, goed onderhouden met mooie vloer, goede keuken met zelfs kleine vaatwasser en een goede badkamer met wasmachine. Maar dat zijn toch geen prijzen meer!!??? En hoe leuk Finland ook is, ik zou er echt niet willen wonen want nu is het zomer en hebben ze er buitengewoon lange dagen maar in de winter is het uiteraard het tegenovergestelde en daar wil ik niet eens over nadenken. Ik denk niet dat ik daar ooit een baan zou accepteren, al bieden ze een supersalaris….afijn, misschien voor een jaartje, maar ik denk niet dat ik (en waarschijnlijk de meeste mensen) daar vrolijk van gaan worden.

Alcohol is niet verkrijgbaar in de supermarkt maar via speciale zaken (en daar zullen vast een hoop regels aan vastzitten…) en is erg duur. Als je op een terrasje of in een cafe een wijntje bestelt betaal je tussen de 6 en 9 euro per glas…..ja serieus en dan wil je echt niet weten hoe weinig daar in zit. Als je een glas wijn bestelt dan krijg je direct de vraag: wilt u 12cl, 20cl of…… weet ik veel wat nog meer…… Dat betekent dus dat de prijs op de kaart een glas van 12cl is (en dat is dus ongeveer 2 of 3 slokken…….). Nou daar ga je echt op een terras of in een cafe niet dronken worden. Uiteraard hebben we regelmatig ergens wat gedronken, maar het meeste hebben we thuis gedaan; Piia had een paar lekkere wijnen geregeld en ik heb ook nog 2 flessen in mijn koffer mee kunnen nemen (heerlijk zo’n koffer met harde buitenkant, kan je lekker flessen meenemen, hahaha). De supermarkt prijzen zijn ook absoluut hoger dan in Nld maar als je een beetje oplet en aanbiedingen koopt dan hoeft het niet altijd erg duur te zijn. En de food markt en de food standjes op de markt buiten hadden dan weer erg leuke (en lekkere!!!) aanbiedingen.

 

De eerste volle dag hebben we veel bezienswaardigheden in het centrum gedaan; het was die dag best fris en we moesten dus regelmatig ergens met een bakje thee opwarmen. De tweede volle dag was het schitterend mooi weer met een heerlijk zonnetje en daar hebben we echt van genoten en gebruik van gemaakt en heerlijk veel gelopen door mooie wijken:

  

Door parken:

 

Langs het water: 

 

 

 

En we hebben zelfs een boottochtje gedaan om wat van de eilandjes in de buurt te zien:

 

en dit was toch wel een beetje aan de frisse kant ondanks het mooie zonnige weer:  

Met ook gelijk weer een heel ander zicht op de stad:

 

 

 

 

En toen kwamen we ineens terecht bij een hele mooie kerk die in een soort grot gehouwen was, heel bijzonder en het was helemaal bijzonder dat er op dat moment een concert (van een groep uit de USA) gaande was waar we kosteloos een kijken mochten nemen; ik vond dit bijzonder indrukwekkend (en Piia ook maar die heeft door mijn lijst van bezienswaardigheden ook haar stad beter leren kennen en veel had ze nog nooit gezien en erger nog: nog nooit van gehoord….):

 

Daarna heerlijk verder gewandeld langs het water met mooie uitzichten (en van dit plaatje toonde Piia met een foto hoe dat er in de winter uitziet…ja sprookjesachtig mooi maar daar heb je heeeeelll veeeeeelll kleding voor nodig om daar warm bij te blijven!!!):

 

 

 

 

De laatste dag was het weer een stuk minder en stond er behoorlijk wat regen op de voorspelling (en die kwam helaas ook nog eens uit) en hebben we het in de ochtend rustig aan gedaan. We hebben geluncht met een oud-collega van Piia ergens bij een sushi restaurant (ja dat was heel erg vervelend, hahaha) en die dame woont nu in Kenia!!!! En die is helemaal happy daar. Ze was nu in Finland om haar appartement te verkopen want ze had geld nodig om een hotel in Kenia te starten (ik weet niet of dat nu zo’n goed plan is….) maar ik vond haar verhalen fascinerend en ik werd er eerlijk gezegd wel een beetje warm van hoe die daar leeft en wat ze in de natuur meemaakt…..oh, en dan komt het gevoel bij meer direct weer boven dat het buitenland voor mij toch echt nog niet is afgelopen!!!

Ik wilde graag nog iets anders zien van Finland buiten Helsinki en we zijn met een bus naar Porvoo gegaan (was een uurtje) en dat was erg leuk. Veel huizen aan het water:

 

 

 

 

Veel leuke en gezellige winkeltjes in smalle straatjes: 

 

 

 

 

En de laatste avond wilde ik nog 1x iets echt Fins eten en dat is helemaal goedgekomen en ik heb echt genoten van een heerlijke rendiervlees schotel (met puree, vlierbessen en een augurk en dat laatste begreep ik niet helemaal, maar ik kan niet anders zeggen dan dat het ongelooflijk lekker was!!!!!). 

 

Op dinsdag moest ik weer terugvliegen begin van de middag dus niets meer kunnen doen. Ik heb de trein genomen naar de luchthaven en Piia is gaan hardlopen en ik kon terugkijken op een paar hele leuke dagen en ik kan weer een land toevoegen aan het geheel van landen wat ik al bezocht heb. Moet je Helsinki nu echt op je lijstje zetten om ooit een keer in je leven te bezoeken??? Ik zeg NEE want ondanks het feit dat ik het leuk vond, vond ik het zeker geen topper met wat al ik gezien heb maar een vergelijking met steden in Zuid-Europa is natuurlijk niet eerlijk wat sfeer, geschiedenis, cultuur, eten betreft en ik kan het (nog) niet vergelijken met steden als Kopenhagen en Stockholm maar die staan nog wel op mijn lijstje. Voor mij was het leukste van alles om Piia weer te zien en te kijken hoe ze daar (over)leeft en wat dat betreft was het meer dan geslaagd!!!

 

 

 

 En ja, het kon bijna niet uitblijven....een foto die op zijn kop staat....ik dacht laat ik die tot het laatst bewaren....pffftttt...begrijp die shit nog steeds niet....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl