goudoever.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Mooie uitspraken:
Geld maakt niet gelukkig, dromen realiseren wel
 
Face your fears and live your dreams
Helsinki - 1

 

Ik was niet van plan om dit jaar op vakantie te gaan, maar als ik ergens word uitgenodigd door vrienden die in het buitenland wonen, dan kan ik natuurlijk geen nee zeggen. En na al 2x dit jaar bij vrienden in de UK te zijn geweest, was het dit keer Piia in Finland die ik heb bezocht. Het stond al heel lang op de planning en het kwam er nu dan toch eindelijk van. Piia ken ik ook vanuit Langkawi en zij werkte voor een Finse touroperator, kwam elke winter een paar maanden naar Langkawi en gebruikte mijn bedrijf dan voor de natuurtrips. Ik kon het vanaf het begin goed met haar vinden; ze heeft net zo’n reislust als ik en ik heb haar jaren geleden zelfs een baan aangeboden bij mijn bedrijf als operationeel manager. Ik vermoed dat dat zo’n 5 jaar na de oprichting was maar dat kan ik me niet helemaal meer herinneren. Ik weet alleen wel dat ik bereid was mijn werkvergunning op te geven zodat zij die kon krijgen en ik zag haar wel zitten omdat ze wel iemand is die verantwoordelijkheid kan en wil nemen. Maar op dat moment kon ik haar nog niet voldoende op financieel gebied bieden en dat was de reden dat ze niet heeft toegehapt. Later is ze nog (tegen een bijna dubbel salaris dan ik had geboden) bij een resort op Langkawi gaan werken, maar dat heeft ze nog geen 2 maanden volgehouden; dat was veel te veel uren maken en slecht behandeld worden. En we hebben het daarna vaak nog gehad over mijn aanbod, wat ze toen wellicht wel aan had moeten nemen. Afijn, ik geloof dat er niets voor niets gebeurt in het leven en dat zal ook zijn redenen wel hebben gehad.

 

We hebben zeker niet wekelijks contact maar als er contact is, is dat altijd prima. Ik ben vorig jaar ook bij haar geweest toen ze de winter in Cuba gestationeerd was en nu was het de tijd om te kijken hoe ze in Helsinki woont en om Finland te leren kennen. Ik was er nog niet geweest (wel Denemarken, Zweden en Noorwegen al eens gezien) en kende van Finland niet veel meer dan de Finse toeristen (kan niet anders zeggen dan buitengewoon saai en weinig open voor nieuwe dingen….) en de toerleiders en collega’s van Piia (die buitengewoon leuk en open waren, maar die zijn gewend om overal op de wereld hun gasten mee naartoe te nemen). Ik wist ook niet echt goed wat ik van Helsinki moest verwachten…. Piia had gevraagd of ik eerder dit jaar wilde komen (april) maar dat zag ik niet zo zitten vanwege het weer; het kan daar toch weer een stukje kouder zijn dan bij ons en dat risico wilde ik niet nemen en ik vond eind juni / begin juli een veel beter plan en dat kwam haar gelukkig ook goed uit. In eerste instantie wilde ik een hotel boeken in het centrum (Piia woont daar een stukje buiten) maar toen ik de prijzen van de kamers zag (en ik ben echt wel wat gewend en schrik niet heel snel maar dit sloeg echt alles!!!!) en Piia me aanbood om bij haar te overnachten (ook al woont ze niet groot en heeft ze een 1-kamer appartement van nog geen 30 m2) en dat heb ik gelijk aangenomen en hadden we wat meer ruimte om lekker te eten en te drinken. We zijn geen van beiden erg moeilijk en er was een prima slaapbank voor mij.

 

Ik ben 5 dagen / 4 nachten geweest en ben met de KLM van Amsterdam naar Helsinki gevlogen en dat was een vlucht van ongeveer 2.5 uur. En daar werd ik opgehaald door Piia en Petteri (haar beste vriend die een auto heeft) en zijn we gelijk naar haar appartement gereden. Het was heerlijk om ze weer te zien:

 

 

En ze had deze avond allerlei Finse specialiteiten klaargemaakt (veel verse vis, heerlijk!!! Dat valt bij mij altijd goed!!!): 

 

Petteri moest de volgende morgen weer vroeg op (die is steward bij Finnair) en die ging op tijd weg en wij hebben de avond lekker doorgekletst. Piia wilde na middernacht nog even een sigaartje roken en wij dus naar buiten (gelukkig pakte ik mijn vest nog mee…) om er vervolgens buiten achter te komen dat ze geen sleutels had meegenomen……oh boy….zit je daar na middernacht in een buitenwijk van Helsinki en kan je je huis niet meer in. Maar daar was gelukkig een oplossing voor (ik begreep later van Piia dat dit niet de eerste keer was dat dit gebeurde….): ze kon een beheerder bellen en die zou dan binnen een uur komen en die moest daar wel contant voor betaald worden…..en zo geschiedde. En ja, dit zijn verrassingen die mij niet verbazen met haar en ik kon er wel om lachen; er zijn tenslotte ergere dingen in de wereld…

 

De volgende dag de stad in en hierbij wat foto’s zodat je een idee krijgt van Helsinki, te beginnen met het station van Helsinki (we zijn met de trein van de buitenwijk naar het centrum gegaan met een 3 dagen kaart die volgens mij 18 euro kostte en dat viel me dan weer mee, vergeleken met andere zaken die daar echt onbetaalbaar zijn, maar daar kom ik later op terug)

 

Een winkelstraat:

Veel mooie en oude (maar goed onderhouden) gebouwen met veel versieringen:

 

 

 

  

En gezellige binnenpleintjes:

 

 

En dit was een markt / handelsgebouw en dat was een van mijn favorieten en de reden daarvoor??? Eten, eten en eten….oh, en zoveel vis en andere lekkernijen; ik kan hier de hele dag rondstruinen!!!!

 

 

Het lag aan het water en daar was ook een marktplein:

 

 

Met wederom veel eten (en betaalbaar eten!!!):

 

Veel kerken gezien en dit was de Grieks orthodoxe kerk:

 

Waarbij we met onze neus in de boter vielen want er was een trouwerij gaande:

 

Helsinki is uiteraard ook een bekende haven:

 

Met gezellige terrasjes aan de haven (maar het was die dag te koud en te winderig en daarom zijn die terrassen allemaal leeg!!!):

 

 

En heel veel gezelligheid binnen:

 

De stad heeft ook behoorlijk wat groen en aangelegde parken wat het een hele prettige sfeer geeft:

 

 

En een monument waarvan ik niet meer weet waar het voor stond (was dus niet iets wat indruk bij me heeft gemaakt….maar het stond in mijn reisgids en Piia had geen idee waar ik het over had en begreep na het zien ervan nog steeds niet waarom ik er een foto van wilde….):

 

We hebben op verschillende plekken gezeten om wat te eten en/of te drinken maar dit was was wel een van de leukere plekjes met een heel mooi uitzicht over de stad. En deze foto is gemaakt toen ik op het toilet zat!!!! Ja, echt waar!!! Dit uitzicht heb je tijdens het plassen….nou, daar blijf je toch gewoon even langer voor zitten (terwijl je het idee hebt dat half Helsinki je kan zien…):

 

We hebben veel buiten de deur gegeten en gedronken en dat was allemaal even lekker (sushi, Thais en dat was echt heel pittig Thais en dat zeggen 2 dames die echt wel wat kunnen hebben en wat gewend zijn, veel vis) maar de brunch op zondag was echt een topper (en dat was niet alleen vanwege de fles bubbels die we erbij hadden besteld; nou, ok dat maakte het alleen maar lekkerder, maar het was echt heerlijk eten en we hadden allebei eggs benedict en die deed ons denken aan die heerlijke die ze op Langkawi serveerden; verder was er buffet met (uiteraard) veel verse vis, salades en veel zoetigheid, echt een verwennerij:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl